Droggőzös irodalom - 1. rész

Kosztolányi viszonya a kokainnal

Ma egy elég rendhagyó témáról írok, szóval aki:

- lerágott csontnak tartja a drogos írókat

- elhiszi az irodalomórán tanult életrajzokat

- soha nem fogta meg egy Kosztolányi regény, vagy vers

...nyugodtan lapozzon tovább a következő cikkre!

Szóval!

 

Be kell vallanom nektek, hogy egyszerűen imádom Kosztolányit. Ezért is gondoltam, hogy írok róla egy kicsit, de most kerülöm a szokványos témát, kicsit belemegyek a pikáns életrajzi sztoriba. 

Az unokatesójáról, Csáthról már köztudott, hogy rajongott a különféle tudatmódosító szerekért, ezért érezhetően van egy kissé kirekesztettsége a műveinek az irodalmi szférákban. Kosztolányi viszont képes volt olyan magaslatokba eljutni, hogy az egyik leghíresebb magyar költőnknek tartjuk. A regényei pedig meghatározták a hátrontúli népszerűségét is.

Thomas Mann egyenesen istenadta zseninek tartotta.

Persze a magánélete - a drogozásai, felesége, Karinthivel folytatott örök versengése - legalább annyira izgalmas, és érdekfeszítő mint a művei.

kosztolanyi.jpg

Kosztolányi és Mann

Tényleg a tudatmódosítók hatása miatt írtak úgy ahogy?

 

Egyértelműen nem!

Bennfentes információk szerint Kosztolányi sokáig kísérletezett a drogokkal, a felesége többször bukkant rá itt-ott elrejtett adagokra, tűkre. 

Viszont írni csak józanul lehet, ez tény.

 

Csáth hatása Kosztolányira

 

Mint azt már fentebb is említettem, Csáth és Kosztolányi nem csupán az írói körből ismerték egymást, hanem unokatestvérek voltak. 

Csáth már fiatalon is zseniként volt számon tartva. Mind a zenében, a képzőművészetben, és persze az irodalomban is. Végül az orvostudomány gyakorlása mellett tette le a voksát, na meg persze a heroin mellett.

Köztudott tény, hogy addig-addig tesztelte a drogokat, míg végül az egészsége - elméletileg a végtagjait már csak nehézségek árán tudta mozgatni - és az élete bánta. (Feltehetően) Egyik adagja után hazament és pisztolyával fejbe lőtte a feleségét, majd a saját szájába vette a fegyvert.

Kosztolányi feltehetőleg nem unokatestvére végett ismerkedett meg a drogokkal, de hasonlóképpen rabja lett azoknak. Látva Csáth vívódásait és testi, valamint szellemi romlását megpróbált leszokni a szerről, feltehtőleg sikerült is neki. 

 

Miért tabu Kosztolányi függősége?

 

Majdhogynem minden íróról tudunk pikáns sztorikat, amiben központi szerepet kap az alkohol, a drogok, vagy pedig a nők.

Bohém művészvilág...

Kosztolányiról azonban sokan nem tudják a kokain függőséget, akik meg igen, egyszerűen szemet húnynak fölötte.

 Tulajdonképpen ennek csak az az oka, hogy Kosztolányi előkelő helyet vívott ki magának mind éltében, mind haltában.

Egy kokainista pedig nem lehetne nemzeti kincs...

PEDIG AZ! - pont ettől izgalmas