A kis herceg, avagy a felnőtteknek szóló mese

Kritika

Igen, jól látod, hogy ma bizony A kis herceggel fogok foglalkozni, mint felülmúlhatatlan irodalmi alkotással. 

Ritkaságnak számít, hogy egy felnőtt gyerekkönyvet vegyen a kezébe, vagy éppen egy mesét.

Na de akkor mit is csinálunk most?

 

Már a rövid kis bevezetőben is láthatjuk, hogy Saint-Exupéry leszögezi, hogy ez a mese bizony nem a gyerekeknek szól, hanem nekünk, felnőtteknek. 

kisherceg2.gif

Ilyenkor sokan fogják, és leteszik, mert úgy gondolják, hogy akkor a gyerek nem fogja érteni, minket meg persze hogy nem izgat egy átdolgozott nap után.

Öreg hiba...

A kis herceg képzelt világa

 

Kevés olyan kis regénnyel találkozhatunk, ami ennyire őszintén mutatja be a gyerek és a felnőtt világ, illetve korszak közti különbségeket és viszonyt. Amennyiben alaposan végig gondoljuk a szerkezetet, a felépítést, a mondanivalót és a mesébe burkolt valóságot, akkor értjük meg igazán az írói zsenialitás fogalmát.

Alapvetően egy nagyon egyszerű mesével állunk szemben, amiben beszélő állatok és növények, idegen bolygók, azoknak lakói, sőt, még repülőszerencsétlenség is van. Egy olyan képzelt világ ez, amiért mindenki szinte azonnal lelkesedhet, illetve még egy kis szkepticizmus is támadhat benne egyaránt az ambivalens érzelmek jegyében. Ez a Fantasy világ bizony még ma is megállná a helyét.

Természetesen mindez csak egyfajta sallang, senki se dőljön be neki!

 

A kis herceg története 

 

Amennyiben képesek vagyunk meglátni a szépséget a történetben, óriási mázlistának mondhatjuk magunkat, hiszen rengeteg érték lapul ebben a kis regényben.

A történet szempontjából azt láthatjuk, hogy végtelenül, de a szó legszorosabb (nem pejoratív) értelmében. Egy fiúcska körbeutazza az univerzumot annak érdekében, hogy kicsit jobban megismerje a világot. A sok-sok bolygó és rajta élő furcsa szerzet után végre elérkezik a Földre, ahol rátalál a pilótára, aki később a legjobb barátjává válik, egyféle apafigurává nő a szemében.

Talán maga a történetvezetés kissé egyszerű, azonban a szeretnivalóság teljesen feledteti ezt velünk. Ezt leszámítva megvan minden, ami egy igazán jó könyvbe kell: felépítés, gördülékenység, fordulatok, végkifejlet.

A narráció is tökéletes. 

Az, hogy a felnőtt van megtéve a mesélőnek csak tovább fokozza a közelséget a "fölnőttek" irányába, segít áthatolni a kezdeti bizonytalanságot, és ledönteni a felépített falakat a mese műfajával szemben. A mondatok épp olyan egyszerűek, mint az egész könyv, azonban ebben rejlik az a megfoghatatlan egyediség és a tisztaság, amiért imádjuk A kis herceget.

A kis herceg mögöttes tartalma

 

Természetesen érzékelhetjük, hogy nem csak egy kis fiúról van szó, aki kalandozik egyet az univerzumban.

Az a mélység, és szimbólumvilág, amit A kis herceg mutatni képes manapság hiánycikk az irodalomban. 

Tulajdonképpen a mögöttes tartalom felderítése során azzal szembesülhetünk, hogy valamilyen úton-módon az addig felállított elsődleges olvasási horizontunk 360 fokos fordulatot vesz, és a visszájára fordul.

Számomra a róka allegória az, ami a leginkább viszi a prímet.

A legtöbb kultúrában (főként a magyarban), elterjedt tendencia, hogy a róka gonosz, lelketlen, csalafinta, ravasz állat. Viszont A kis hercegben úgy jelenik meg, mint maga a megtestesült kedvesség, a barátság és az arra való törekvés szimbóluma

Te pillanatnyilag nem vagy számomra más, mint egy ugyanolyan kisfiú, mint a többi száz- meg százezer. És szükségem sincs rád. Ahogyan neked sincs énrám. Számodra én is csak ugyanolyan róka vagyok, mint a többi száz- meg százezer. De ha megszelídítesz, szükségünk lesz egymásra. Egyetlen leszel számomra a világon. És én is egyetlen leszek a te számodra...

kisherceg.jpg

A további ellentéteket a kis herceg személyében is felfedezhetni vélhetjük, ugyanis úgy jelenik meg, mintha a bölcsesség minden tulajdonságával rendelkeznek, holott csak egy kis fiú. Ezt láthatjuk abban, is hogy, habár apafigurának tekinti a pilótát, ő tanít neki fontos, általános érvényű tanulságokat, nem pedig fordítva (ahogy annak eleve lennie kellene).

A mondanivaló tehát a következő:

A gyermeki lélek felülmúlhatatlan, érdemes mindig megőrizni belőle egy kis darabot, és előszedni egy-egy alkalommal annak érdekében, hogy boldogok tudjunk lenni. A kis herceg képes arra tanítani minket, felnőtteket, hogy ne csak a kézzelfogható dolgokat vegyük észre, hanem akár azt is, hogy a kalap egy óriási kígyót rejt, ami lenyelt egy elefántot. 

kis_herceg_5.png

 

BÓNUSZ

 

Nem csak könyvben ajánlom A kis herceget, több ízben dolgozták fel hangoskönyvként is, ami egy másfajta olvasatot is képes elénk tárni. 

Az alábbi linken el is érhetitek:

https://www.youtube.com/watch?v=TxhYajOJ5ss

Ami pedig nagyon fontos, hogy, habár eredetileg felnőtteknek szánták a regényt, a gyerekek is legalább annyit tanulhatnak belőle, mint mi. Ezért nyugodtan olvassunk fel nekik esténként pár fejezetet. Így akár a későbbiekben remek viszonyítási alapot is kaphatnak arról, hogy milyen gondolkodásbéli különbségek vannak a korosztályok között.