Olvasmányok borongós időhöz tálalva

Avagy ezeket olvasd, ha esik

A május végének közeledtével, szinte már fél lábbal a nyárban állva még mindig szürke felhőkbe borul egy-egy napra az égbolt. 

Ilyenkor a legjobb, ha leveszünk egy könyvet a polcról!

 

Egy meleg teával a kézben bekuckózni a fotelba, és meg is van az egész napos program. 

Főleg olyan könyveket érdemes választani, amik szórakoztatók, kellően mélyek, ugyanakkor viszonylag rövidek is. Ajánlok nektek párat, amik közül szemezgethettek, és akár egy nap alatt ki is végezhetitek őket!

 

Matthew Quick: Napos oldal

 

Nagyjából 8 évvel ezelőtt robbant be a Napos oldal, amit igazából a film adaptációjának köszönhet. Viszont a könyvről sem szabad megfeledkeznünk! 

napos_oldal.jpg

Van benne minden, amit a könnyedség magába foglal, sőt, még egy kis fekete humorral is meg van fűszerezve. Pat és Tiffany kalandja olyan egyedi, bogaras és furcsa, mint ők maguk. Bátram ajánlom azoknak, akik még maguknak sem vallanák be, de oda vannak a romantikáért.

 

Gabriel Garcia Márquez: Száz év magány

 

Tömören és röviden: sosem találkoztam még olyan íróval, mint Márquez. Valahogy olyan könnyedén és magával ragadóan ír, mintha mindig is el akarta volna mesélni valakinek ezt a történetet, és pont én (te, ti) lennék ott. Talán ezért is olyan egyszerű és csodás olvasni.

Buendíák családjának egész élettörténetét láthatjuk, feketén fehéren, szenvedve boldogan, szerelemesen és összetörve, rajongva és utálkozva, öregen és fiatalon, na meg persze remekül elmesélve. Igazi mestermű!

marquez.jpg

 

Suzanne Collins: Az éhezők viadala - trilógia

 

Tudom, tudom, vannak akik már vagy 100szor látták a filmet. De a könyv mégsem ugyan az!

Bevallom őszintén, nagyjából pár éve olvashattam el az Éhezők viadalát. Persze igazi könyvőrültként azonnal rohantam a moziba megnézni a filmet. Nagy hiba volt. (Najó, itt ezt át is húzom, mert később rájöttem, hogy ez lehetetlen feladat.) Egyáltalán nem képes átadni azt a világot, amit Collins megteremtett. 

ehezok.jpg

Egyedi és utolérhetetlen gondolatmenet, ámulatba ejtő történet, hátborzongató világ!

 

J. K. Rowling: Harry Potter

 

Örök szerelem a Harry Potter, és nem csak nekem, hiszen több ezren rajonganak érte a világon. Borongós napokon szuper lehet újra elővenni a már rongyosra forgatott köteteket, és visszacsöppeni kicsit a roxforti életbe. 

Aki pedig még nem olvasta, kaphat egy rövid ízelítőt arról, miért is utolérhetetlen a regény: https://akonyveslany.blog.hu/2020/05/19/a_harry_potter_sikerenek_feltetelezheto_titkai