A Harry Potter sikerének apró titkai

A Harry Potter kötetek a világ legeladottabb könyvek között vannak, ez köztudott. Személy szerint egy nyár sem kellett ahhoz, hogy végigolvassam mind a 7 kötetet. Persze a filmekből is tartok maratonokat, nagyjából fél évente. 

 

Na de mi a siker titka?

 

Ritka, hogy olyan írónőről beszélhetünk, aki képes volt a Biblia után talán a legnagyobb bestsellert produkálni. A rejtélyes dicsőségnek több oka is lehet. 

 

1. Magávalragadó fantasy világ

 

Habár a Harry Potter és a bölcsek köve még nem az a regény, ami hibátlan nyelvezettel és gördülékenységével megragad a fejekben, mégis szinte kezdetekben egyféle kultikus hírnévre tett szert. Tulajdonképpen ez annak köszönhető, hogy már-már az első kötetekben is olyan részletességgel van kidolgozva a fantasy világ, annak még a legapróbb elemei is, hogy az olvasó teljesen a Roxfort folyósóján kóborolva éli át a történeteket a három jó baráttal kézen fogva, és meg sem lepődik a különböző varázslatok hallatán. Sőt, J. K. Rowling egy egész varázslótörténelmet épít fel, mindent részletesen kialakítva; a mágusokra jellemző szokásokkal, politikával, oktatási rendszerrel, munkakörökkel, és társadalmi konvekciókkal.

 

2. Fülbemászó varázslatok

 

Sokaknak talán fel sem tűnt, de óriási részletességgel van kidolgozva a Harry Potterben megjelenő mágia, és a hozzá tartozó varázslatok. A legtöbb szó talán a latinból származtatható. Hihetetlenül érdekes, hogy ahogy Harry is tanulja a különféle varázslatokat, úgy az olvasó is magába szívja már szinte az összeset, így lényegében a hőseinkkel varázsolunk együtt.

harry.jpg

3. A kis kívülálló szerepkör

 

Talán mindenki érezte már legalább egyszer magányosnak magát az életben. A Harry Potter kötetekben megjelenő folyamatos egyedüllét, az érzelmi kötődés nehézsége egy átlagos kisgyerek, később tinédzser érzéseit jeleníti meg. Ezért is lehet, hogy nem csak Harry, de Ronald és Hermione is pillanatok alatt a kedvencünkké válik.

 

4. Mindenkiben bújkál egy kis varázslat, a nagy tanulság

 

Első olvasatra akkora klisének tűnhet ez a mondat, hogy kicsit szégyellem is leírni, de bizony ez az a tanulság, ami miatt akár a felnőttek, akár a gyerekek megtalálják a regényben amit keresnek. Bizony, mindenkiben ott lehet az a plusz, amiről addig még csak nem is sejtett semmit.

 

5. Gigászi fordulatok 

 

Azért lehetséges, hogy mind a 7 kötet hatalmas siker, és nem untuk el a fordulatokat a 3. rész után, mert láthatjuk felnőni magunk előtt a kis Harryt. Ahogy pedig előtte derülnek ki a titkok, és a fejlődése által új ismeretekkel gyarapszik, mi is egyre nagyobb belátást nyerünk a varázslóvilágba, és az ott lévő társadalmi kapcsolatokba.

Ez pedig totál megunhatatlan.

 

 BÓNUSZ - - !!!SPOILER!!!

 

Akin még nem jutott a könyvek végére, az most itt hagyja abba az olvasást! Komolyan, nem vicc!

piton.jpg

Na, szóval.

Sok olyan regénnyel találkoztunk már, ahol hihetetlenül szerethetők a karakterek, azonban a Harry Potter egy kicsit más. A könyvben nem csak a 3 főszereplőt tudjuk megkedvelni, hiszen a végére még a goromba és undok zsírós hajú Piton is a kedvencünk lesz, amikor kiderül, hogy végig imádta Harryt. (Legalább is nekem biztos. Mindig megkönnyezem.) És ami még igazán nagy J.K.Rowling siker, hogy egyszerűen mindenkit imádunk valamiért, bizony, még Malfoyt is.